Fotopersbureau Steenwyck

(On)schuld

Colin

Soms krijgen we verzoeken om een foto te verwijderen, omdat iemand onschuldig zou zijn.

Het is een misverstand te denken dat schuld of onschuld daarvoor iets uitmaken. We publiceren nieuws en laten gebeurtenissen op straat zien; en iemand kan bij dat nieuws betrokken raken. Omdat ze aangehouden worden door de politie, en dat later ten onrechte blijkt te zijn. Omdat ze in een groep rond een slachtoffer staan wat op de grond ligt. Omdat ze toevallig passeren bij een ongeval en kijken.
In Nederland is alles wat op de openbare weg gebeurt precies dat: openbaar. Iedereen mag het zien, iedereen mag foto’s en video maken op straat en dat publiceren (dus ook mensen zonder perskaart).

‘In het nieuws terechtkomen’ is een gevolg van het feit dat je iets overkomt (of dat je daar toevallig in de buurt bent), en heeft niets met schuld en onschuld te maken. Bij ons weten heeft een rechter ook nog nooit iemand veroordeeld tot ‘1 maand gevangenisstraf en je foto in de krant‘. Ook als iemand na onderzoek onschuldig bleek, is hij/zij in eerste instantie nog steeds aangehouden als verdachte; en dat is een nieuwswaardige gebeurtenis.

Sterker nog: alleen beelden publiceren als degene de vermoedelijke dader is, riekt wat ons betreft naar middeleeuwse toestanden: de moderne variant van het tentoonstellen van een veroordeelde op een schavot op het Kerkplein. Daarom laten we het bijvoorbeeld ook zien als iemand staande gehouden en gecontroleerd wordt, maar daarna zijn weg mag vervolgen omdat hij/zij er niet bij betrokken bljkt. Het beeld toont dat de politie bijvoorbeeld druk bezig is met het zoeken van de daders van een overval of een steekpartij.

Bij Fotopersbureau Steenwyck interesseert ‘schuld’ en ‘onschuld’ ons niet. Dat is niet aan ons, dat is een zaak voor de rechter. Daarom spreken we over ‘verdachten’ en niet over ‘daders’, en maken we meestal de gezichten van zowel daders als slachtoffers onherkenbaar. Wij willen alleen laten zien wat er in de regio gebeurt. Wat het nieuws is, dus.

Wel zullen we altijd in de tekst vermelden wat wij vanuit de politie voorlichters te horen krijgen; met name als die doorgegeven dat de aanhouding ‘achteraf onterecht bleek te zijn en de aangehouden man met excuses naar huis is gestuurd‘. Maar ook als die doorgeven dat ‘de verdachte is aangehouden op verdenking van mishandeling van de bejaarde man‘.

Maar we zullen altijd berichten over de grote politieactie waarbij die persoon werd aangehouden. De buurt heeft sirenes gehoord, politie agenten in kogelwerende vesten zien rennen en een helikopter laag boven de wijk horen cirkelen. Een goede nieuwssite informeert de buurtbewoners wat er op dat moment aan de hand was.

Deze website gebruikt cookies om de bezoekervaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je hier akkoord mee gaat, maar je kan altijd de site verlaten. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy